В Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе четвъртата кръгла маса по проекта „Промяна, Криза, Език – разграничаване на ежедневните от научните дискурси по COVID темата“ към фонд „Научни изследвания“ на Министерството на образованието и науката. Форумът постави акцент върху осмислянето и разгръщането на разбирането за хуманизъм и хуманност.

Събитието беше открито от ас. д-р Невена Крумова – ръководител на проекта. Приветствие към присъстващите отправи и ръководителят на катедра „Философски и политически науки“ доц. д-р Силвия Кръстева.

Доклад по актуалната тема представи доц. д-р Ива Манова от Българската академия на науките. Тя говори за „Понятията "хуманист" и "хуманизъм" през Ренесанса и в съвременността: историографски и идеологически употреби“. Д-р Николай Ценков постави проблема за „Непосилната лекота на човешкото усилие“. След него докторант Явора Опрова представи „Хуманното отношение на лекаря към пациента според Хипократ и в съвременната медицина“.

Началото на обсъждането на дискурсите в кръглата маса беше поставено от доклада на доц. д-р Силвия Кръстева – „Дефиниране на върховно човешкото като етическа проекция“. Лекционната част на събитието завърши с доклада „Нехуманното“ на ас. д-р Невена Крумова.

Поляризацията на разбирането за хуманизма и неговите дискурси беше продължена от изказванията на студентите: Теодора Стефанова, Михаил Спасов, Любима Ангелова и Александър Попов. Иновативни и свежи идеи в осмислянето на хуманизма предложиха учениците от Профилираната гимназия „Христо Ботев“, град Дупница, с преподавател Надя Джоргова-Калвина. С доклади се включиха Лилия Василева, Виктория Кръстева, Диана Стоянова, Ана-Мария Георгиева, Ванеса Владимирова, Алекс Единакова и Яна Демиревска. По време на кръглата маса бе представено есето „Хуманизмът – вчера, днес и утре“ на Андрей Лумбев, който спечели трето място в областната надпревара на олимпиадата по философия.

В събитието със свои есета участваха и учениците от Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление, град Дупница, с преподавател Анелия Грозданова. Със свои мисли за хуманизма се включиха Кристиян Иванов, Биляна Керкманова и Ивона Гюрина.