За поредна година студенти от Факултета по педагогика към Югозападния университет „Неофит Рилски“ организираха коледен благотворителен базар. Инициатор на събитието бе катедра „Социална педагогика“.

Студентите и преподавателите от факултета бяха подготвили ръчно изработени коледни сувенири, сладкиши, както и коледна украса.

Тази година благотворителният базар премина под наслов „Топлина за Коледа“. На него бяха събрани 1758 лв. С част от сумата ще бъдат подпомогнати трима студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в неравностойно социално положение. Двама от тях са от Факултета по педагогика и един от Философския факултет. Останалата част от събраните средства, ще бъде насочена към семейство от Благоевград, които са незрящи, както и към възрастни хора от града в трудна социално-битова ситуация.

В организацията на базара се включиха студенти от 2 курс на специалностите „Предучилищна педагогика и чужд език“, „Начална училищна педагогика и чужд език“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Социална педагогика“ и „Специална педагогика“, както и студенти от 4 курс, специалност „Социална педагогика“. Те споделиха, че съживяват една традиция, която през последните години беше прекъсната, заради пандемията от Ковид-19. Студентите отбелязаха, че инициатор на благотворителното събитие е ръководителят на катедра „Социална педагогика“ доц. д-р Юлиана Ковачка. Студентите благодариха за подкрепата в организирането на базара и на своите преподаватели – ас. д-р Мирела Кючукова, гл. ас. д-р Вяра Цветанова и ас. д-р Любка Атанасова.

Савина Стойнева, отговорник на специалност „Социална педагогика“, 4 курс, сподели, че студентите от факултета организират базара с голямо желание и призова да бъдем добри и да помагаме не само по Коледа, защото уязвимите групи се нуждаят от подкрепа през цялата година, а не само по празници.